Tuesday, March 3, 2009

Biografi-Guru Yang Paling Dikagumi

Di sekolahku terdapat seorang guru yang saya kagumi. Nama beliau Cikgu Zabri Zabidi. Beliau berumur 34 tahun dan sudah pun berumah tangga dan mempunyai dua orang anak.

Beliau berpengalaman mengajar selama 12 tahun. Beliau mengajar mata pelajaran Bahasa Melayu dan Sains. Cikgu zabri merupakan guru kelas Tahun 6 Amanah dan juga mengajar di Tahun 5 Dedikasi.

Cikgu Zabri begitu disenangi oleh guru-guru dan murid-murid yang lain. Hal ini kerana sikapnya yang penyayang, mudah mesra dan baik hati. Beliau selalu mengambil berat tentang masalah murid-muridnya sama ada berkaitan pelajaran atau pun kebajikan mereka.

Selama berkhidmat di sekolah ini banyak jasa dan sumbangan yang telah dicurahkan oleh beliau. Antaranya setiap kali peperiksaan UPSR ramai anak muridnya yang berjaya mendapat 5A dan seterusnya mendapat pelajaran di sekolah sekolah dan terbukti berjaya apabila menjadi johan daerah selama 3 tahun berturut-turut.

Cikgu Zabri mempunyai hobi yang mendalam terhadap bidang komputer. Beliau sering menggunakan komputer ribanya apabila ada waktu terluang. Cikgu Zabri juga mempunyai kegemaran melukis. Banyak mural di sekolah yang telah dilukis oleh beliau.

Aku berhadap Cikgu Zabri akan terus mendidik anak bangsanya tanpa jemu. Aku juga berdoa beliau akan dalam hidupnya turut menyimpan hasrat untuk mengikut jejak langkah beliau pada suatu hari nanti.

11 comments: