Thursday, June 4, 2009

Fakta-Faedah Membaca

Soalan 1 (kedah-2009)
Membaca memberi banyak faedah kepada kita. Tuliskan faedah-faedah membaca.

Membaca merupakan salah satu tabiat yang amat berfaedah. Seseorang yang suka membaca mempunyai minda yang sihat dan positif. Bahan bacaan seperti buku-buku ilmiah dan majalah boleh merangsang pemikiran kita. Oleh itu, pemikiran kita sentiasa kreatif, kritis dan mempunyai wawasan.

Tabiat suka membaca juga boleh meningkatkan perbendaharaan kata. Perbendaharaan kata yang meluas baik dalam bahasa akan meningkatkan kemampuan kita untuk berkomunikasi secara lisan ataupun bertulis.

Di samping itu, tabiat suka membaca boleh menambah pengetahuan kita. Contohnya, jika kita sering membaca buku-buku berkaitan sains dan sejarah. Dengan itu, pengetahuan tentang konsep sains dan sejarah boleh ditingkatkan dan sekali gus membantu dalam proses pembelajaran di sekolah.

Seterusnya, tabiat suka membaca boleh mengisi masa lapang kita dengan berfaedah. Oleh itu, masa lapang kita tidak akan terbuang dengan sia-sia dengan membaca.

Kesimpulannya, tabiat membaca memang mempunyai banyak kelebihan. Maka kita harus memupuk tabiat suka membaca ini sejak kecil lagi. Bak kata orang bijak pandai, “ membaca jambatan ilmu”.

9 comments:

 1. Thank You for your FAKTA!! It helps me a lot in my BM KARANGAN!!

  ReplyDelete
 2. hah selamat sye jumper karangan yng hebat ni huhuhu

  ReplyDelete
 3. thank you... it help me in my BM KARANGAN.....

  ReplyDelete
 4. terima kasih karnagan ini amat membantu saya. terima kasih

  ReplyDelete
 5. terima kasih karnagan ini amat membantu saya. terima kasih

  ReplyDelete